Exlibris

Exlibris zijn boekmerken, die voorin een boek worden geplakt, waardoor duidelijk is wie de eigenaar van het boek is. De meeste mensen kennen nog wel de voorgedrukte plaatjes, waarop je zelf je naam moest invullen. Minder bekend is dat er originele exlibris zijn, die door (soms hele bekende) kunstenaars gemaakt zijn. Gegraveerd in hout, koper of staal, geëtst, getekend op steen en daarna stuk voor stuk apart afgedrukt vormen ze kunstwerken in het klein.

Het verzamelen van deze vorm van kleingrafiek of toegepaste kunst zit hem voor mij vooral in het verhaal dat elk exlibris vertelt: elke afbeelding is met een bepaalde reden gemaakt. De ene keer is de naam van de eigenaar in het exlibris zichtbaar, de andere keer het beroep of een liefhebberij. Soms is een telkens terugkerend thema zichtbaar, vaak uit literatuur.

Dit exlibris is een ets van de Belgische kunstenaar Hedwig Pauwels. Ik heb het laten maken voor mijn verzameling Mulisch-boeken. Het is geïnspireerd op ‘Het stenen bruidsbed’.

Rotterdam en Dresden zijn door de wederzijdse vijanden gebombardeerd en daardoor met elkaar verbonden. In het exlibris zijn daardoor, behalve het portret van Mulisch, ook de Semperoper uit Dresden en het beeld van Ossip Zadkine uit Rotterdam te zien.

Nieuwsgierig naar meer informatie over het exlibris? Neem eens een kijkje op de pagina’s van de Nederlandse en Belgische verenigingen van en voor verzamelaars.

Nederland: Exlibris Wereld.

België: Graphia